V jihoamerickém stylu

29.08.2024

Vyzkoušejte si společně s námi pokrmy typické pro Jižní Ameriku.

Hovězí steak na grilu z argentinské svíčkové (plemeno Aberdeen Angus) s grilovanou zeleninou

Suroviny:
250 g argentinské svíčkové
15 g hrubé soli
50 g cukety
100 g žluté a červené papriky
sůl a pepř v mlýnku
20 ml panenského olivového oleje

Postup:  Steak osolíme hrubou solí, dáme na rozpálený gril a grilujeme z každé strany přibližně 3–5 minut podle toho, jak chceme mít maso propečené. Při grilování je důležité maso příliš neobracet nebo zbytečně nezkoumat. Zkušený grilman sáhne na maso vždy jen čtyřikrát, dvakrát maso pootočí, aby se vypálila mřížka, a pouze jednou obrací. Zároveň s masem grilujeme cuketu a dva druhy paprik. Při servírování zeleninu osolíme a spolu s masem postrouháme čerstvým pepřem a zakápneme panenským olejem.

Tip: Steak chutná výborně s potrhaným čerstvým oreganem nebo podávaný s tradiční omáčkou chimichuri.

Smažené papričky Padrón

Suroviny:
150 g papriček odrůdy Padrón
50 ml panenského olivového oleje
5 g soli
5 g šupinkaté nebo hrubé soli

Postup: Rozpálíme olivový olej a vhodíme do něj lehce osolené papričky (odrůda Padrón). Krátce smažíme (nesmí se smažit příliš dlouho, aby nezhořkly) a scedíme. Poté je prosolíme šupinkatou solí a můžeme podávat s tradičními jihoamerickými tapas.

Remolacha – pečená červená řepa s kozím sýrem a česnekovými chipsy

Suroviny:
2 červené řepy
salátové listy
3 stroužky česneku
hrubá sůl
pepř
olivový olej extra virgin
pár lístků rukoly

Postup: V mírně osolené vodě uvaříme oloupanou červenou řepu, necháme ji vychladnout a pak ji rozklepneme paličkou nebo nakrájíme na plátky a pečeme na grilu či na pánvi s olivovým olejem a hrubou solí. Vedle na pánvi na olivovém oleji osmažíme plátky oloupaného česneku, které smažíme dozlatova. Na talíř vyskládáme pár lístků salátu a rukoly, poklademe opečenou řepu, kousky krémového kozího sýra a posypeme česnekovými chipsy. Vše pokapeme panenským olejem a nakonec lehce postrouháme černým pepřem. Hodí se jako předkrm, příloha nebo lehký salát.