V hlavní roli celer
Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!
A že nemáte tušení, jak jej při chystání oběda využít? Z celeru můžete připravit vskutku neobyčejné polévky, lahodné pyré místo tradiční bramborové kaše, ale také jej například upéct v troubě jako hranolky. Svou čerstvou nezaměnitelnou chutí vás pak oslní v osvěžujících salátech.
Ať už se pustíte do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali opravdu kvalitní kousek. Takový, navíc vypěstovaný v souladu s přírodou, najdete u ekologických zemědělců. Seznam míst, které bio zeleninu nabízejí, najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pokud však zrovna nemáte cestu přímo na ekofarmu, navštivte farmářské trhy či supermarket. Myslete však na to, že biopotraviny poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl, pro vás i pro přírodu, která je díky ekologickému zemědělství uchovávána pro další generace.
Jemný celerový krém s brokolicí a semínky
Suroviny:
1 menší bio celer
½ bio brokolice
2 bio mrkve
1 bio cibule
3 stroužky bio česneku
1 bio smetana
hrst bio slunečnicových semínek
lžíce bio slunečnicového oleje
sůl, bio pepř
Postup: Na rozehřátém oleji osmažte nakrájenou cibulku. Jakmile získá barvu, přidejte pokrájený česnek. Společně chvíli opékejte a následně zalijte vodou (může být i vývar). Do ní pak vložte pokrájenou zeleninu na menší kostky – celer i mrkev a růžičky brokolice. Vše osolte, opepřete a společně vařte zhruba 20 minut, dokud kostky nezměknou. Mezitím si na pánvi na sucho opražte slunečnicová semínka. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte necelý kelímek smetany na vaření. Společně krátce povařte a dochuťte. Krém podávejte s opraženými semínky, kapkou zbylé smetany a kousky čerstvé a nevařené brokolice.
Šťavnaté hovězí plátky s celerovo-bramborovým pyré
Suroviny
½ kg hovězí bio svíčkové (či jiného kousku bio hovězího)
lžička bio slunečnicového oleje
sůl
1 bio celer
2 bio brambory
1 sklenka bio mléka
lžíce bio másla
sůl
Postup: Hovězí steak vyndejte z lednice minimálně hodinu před jeho přípravou, aby získal pokojovou teplotu. Mezitím si dejte do osolené vody vařit pokrájený celer s bramborami. Jakmile jsou kousky zeleniny měkké, rozmačkejte je, přidejte máslo a trochu mléka. Vše umixujte, postupně přidávejte mléko, dokud vám nevznikne jemné pyré bez kousků. Dochuťte jej solí dle potřeby. Na pánvi si rozehřejte trošku oleje a zprudka opečte hovězí steak z každé strany zhruba 4 minuty, aby byl uvnitř krásně šťavnatý. Rozkrájejte jej na plátky, posolte a podávejte s celerovo-bramborovým pyré.
Osvěžující salát Waldorf
½ menšího bio celeru
2 bio jablka
hrst kuliček bio hroznového vína
1 bio jogurt
1 lžíce bio majonézy (může být i zakysaná smetana)
hrst bio vlašských ořechů
šťáva z bio citronu
sůl, bio cukr a bio pepř
Postup: Celer, jablka i víno rozkrájejte na tenké proužky a smíchejte s vlašskými ořechy. Vše přelijte zálivkou, kterou připravíte spojením jogurtu, majonézy, šťávou z citronu dle vaší chuti a dále dolaďte solí, cukrem a pepřem.