Detox podle doktora Mayra

27.11.2024

Znáte Mayrovou metodou? Jejím cílem je nastartovat v těle komplexní ozdravné procesy a má několik pilířů, přičemž základní spočívá ve speciálním dietním režimu. Ochutnávku v podobě sedmi receptů přichystal Markus Sorg, šéfkuchař rakouského Centra zdraví Igls, kam za Mayrovou kúrou jezdí pacienti z celého světa.

Základní vývar
Suroviny na cca 3 litry vývaru:

400 g mrkve, 200 g pastináku nebo kořenové petržele, 200 g fenyklové cibule včetně listů, 150 g celeru, 100 g řapíkatého celeru, 100 g pórku, 50 g listů kedlubny nebo nati tuřínu, 2 plátky bio citronu nebo limetky, 3,5 l studené vody

Koření
10 g kamenné soli nebo Fleur de Sel, 2 bobkové listy, trochu čerstvě umletého pepře, 2–4 bobule jalovce, 2 lžičky semínek koriandru, 1 lžíce zázvoru (oloupaného a nakrájeného), půl stonku citronové trávy (jemně nakrájené), čerstvé bylinky dle vlastního výběru

Postup:
Kořenovou zeleninu důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou a odstraňte případné nedostatky. Bio zeleninu neloupejte. Vše nakrájejte nadrobno. Koření rozvoňte na nepřilnavé pánvi bez oleje za stálého míchání. Dávejte pozor, abyste koření nepřipálili. Takto rozehřáté koření rozdrťte v hmoždíři, umožní mu to rozvinout plnou chuť.

Do hrnce dejte studenou vodu, zeleninu a koření. Přiveďte k varu. Vařte do měkka 1,5 hodiny, přidejte čerstvé bylinky a nechte ještě asi 30 minut louhovat. Potřebné množství vývaru přeceďte přes jemné sítko.

Losos na kaviáru z quinoy
Suroviny:

filet z lososa (vykostěný a zbavený kůže), olivový olej, limetková kůra, bylinky (např. bazalka, kopr a petržel), sůl, pepř a kmín, grapefruit, černá quinoa, vývar, sépiový inkoust, kadeřavá endivie, šťáva z červené řepy, citronová šťáva

Postup:
Rybí filet podélně překrojte a ze všech stran potřete pestem z oleje, limetkové kůry, bylinek a koření, rozmělněnými v hmoždíři. Rybu napevno, vzduchotěsně srolujte do potravinářské fólie. Nechte marinovat asi 20 minut.

Přibližně 10 minut před koncem marinovací doby přiveďte k varu vodu v hrnci, do vody vložte rybu ve fólii, stáhněte plamen na minimum a nechte 5 minut vařit – uprostřed by losos měl zůstat růžový.

Kousky grepefruitu dejte stranou. Ze zbytku vymačkejte šťávu a dejte stranou na quinou. Quinou propláchněte ve vlažné vodě, dejte do hrnce s kořením, přidejte vývar tak, aby byla quinoa ponořená, a duste asi 20 minut do měkka. Méně je zde rozhodně více: nadměrné teplo ničí vzácné živiny, navíc hrozí připálení.

Sceďte horkou quinou, poté smíchejte s inkoustem a zbývajícím kořením podle chuti. Kousky kadeřavé endivie naaranžujte na quinou.

Rybu nakrájejte na stejně velké kousky, poté odstraňte potravinářskou fólii a filety položte na nachystaný salát.

Pomazánka z chlorelly
Suroviny:

150 g moučných brambor, 150 g brokolice, 150 g avokáda, 1/2 lžičky prášku z řasy chlorelly, 1 lžička javorového sirupu, šťáva z 1 limetky, 1 lžička olivového oleje, dijonská hořčice, sůl, pepř a muškátový oříšek, čerstvé bylinky (petržel a kerblík)

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, sceďte, oloupejte a nechte mírně vychladnout. Brokolici blanšírujte a poté ji ponořte do ledové vody (aby si zachovala zelenou barvu). Avokáda zbavte pecek. Dužinu rozmixujte s bramborami, brokolicí a chlorellou na jemnou kaši. Před vmícháním čerstvě nasekaných bylinek přidejte javorový sirup, limetkovou šťávu, olivový olej a koření podle chuti.

Pošírovaný mrkvový dort
Suroviny:

mrkev, olej z meruňkových jader, med, rozmarýn, vaječný bílek, mleté mandle, jemná polenta, okurka, jablka, březový cukr, sůl, pepř, meduňka

Postup:
Oloupanou a nakrájenou mrkev vařte v páře 25 minut, dokud nezměkne. Vložte ji do mixéru a nechte 5 minut stranou, aby mohla uniknout část tepla. Přidejte med a rozmarýn a promíchejte do hladka. Vyšlehejte bílek s medem do tuha a opatrně vmíchejte zbývající ingredience. Směsí naplňte do dvou třetin formu a pečte ve vodní lázni v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut.
Okurku a jablka zbavte jádřinců (neloupejte), nakrájejte nadrobno a marinujte se zbylými přísadami. Prolijte odšťavňovačem a dejte do mrazáku. Každých 10 minut prošlehejte vidličkou. Dort a granitu podávejte samostatně.

Zeleninové špagety s houbovou omáčkou a tofu
Suroviny:

Houbová omáčka
houby, česnek, šalotka, Pernod nebo podobný alkohol, mrkev, šťáva z červené řepy, vývar, tofu

Zeleninové špagety
černý kořen, mrkev, cuketa, rukola, sůl, pepř, koriandr, citronová kůra, za studena lisovaný olej (např. olivový olej)

Postup:
Houbová omáčka

Houby nakrájejte nadrobno, osolte a nechte asi 10 minut "vypotit" na utěrce. Česnek a šalotku nakrájejte najemno, přidejte koření, poté polijte Pernodem nebo podobným alkoholem a zlehka orestujte na oleji. Mrkev oloupejte, nakrájejte na ½cm kostky a přidejte k česneku a šalotce. Zalijte stejným dílem šťávy z červené řepy a vývaru a vařte dalších 15 minut na středním plameni. V polovině času vymačkejte z hub tekutinu a přidejte je do omáčky.

Zeleninové špagety:
Oloupejte černý kořen a mrkev; pak je společně s cuketou nakrájejte škrabkou na jemné julienne nudličky. Pokud nemáte škrabku na julienne ani spiralizér, postačí ostrý nůž nebo škrabka na brambory – špagety nebudou tak jemné, ale chutnat budou stejně.

Dokončení
Krátce před servírováním blanšírujte zeleninové špagety ve vroucí vodě nebo vývaru, nakonec ozdobte rukolou, bylinkami, kořením, přidejte kostky tofu a pokapejte oblíbeným olejem.

Pečený banán s jogurtem z ovčího mléka
Suroviny:

3 nebo 4 banány (neloupané), 500 ml ovčího jogurtu, červený rybíz (nebo borůvky, jahody, angrešt atd.), mandle (nebo dýňová semínka, pistácie, lněná semínka atd.), olivový olej (nebo konopný, lněný, meruňkový olej atd.), med (nebo javorový sirup, agávový sirup, březový cukr xylitol atd.), tymián (nebo rozmarýn, meduňka, verbena atd.)

Postup:
Neoloupané banány pečte v předehřáté horkovzdušné troubě na 200 °C asi 12 minut. Nechte vychladnout, oloupejte je, nakrájejte, smíchejte s ostatními surovinami a podávejte. Zkuste použít alternativní ingredience a najděte svou oblíbenou kombinaci.

Čekanková plévka s grapefruitem
Suroviny:

150 g zavařené čekanky, 150 g baby cukrové kukuřice (nejlépe vařené sous-vide, tj. ve vakuu), 500 ml vývaru, 200 ml kokosového mléka (nebo cereálního mléka), šťáva z 1 grapefruitu, sůl a čerstvě mleté chilli, 2 lžíce olivového oleje

Postup:
Protože jsou hlavní ingredience již předvařené, doba přípravy je velmi krátká. Vložte všechny ingredience do hrnce a vařte 3 až 4 minuty. Promíchejte, propasírujte a podávejte.

Mayrova pravidla účinné detoxikace

1. Ráno začněte sklenicí teplé vody.
2. Pijte půl hodiny před jídlem a po jídle, nikoli při jídle.
3. Mezi jídly dodržujte čtyř až pětihodinovou přestávku.
4. Jezte jen třikrát denně, vyhněte se svačinám, místo nich popíjejte základní vývar.
5. Každé sousto důkladně kousejte, věnujte se výhradně jídlu, telefon mějte v bezpečné vzdálenosti.
6. Už během přípravného období vynechte těžko stravitelné potraviny, kávu, nikotin, černý čaj a alkohol.
7. Vypijte 2 až 3 litry tekutin denně: ideální je voda, krátce louhovaný bylinný čaj, neperlivá minerálka.
8. Vynechte několikrát za týden večeři, prý je to největší objev antiagingu…