Acerola, nejbohatší přírodní zdroj vitaminu C

28.08.2024

Slyšeli jste o super potravině Acerola? Tato tropická třešeň má vysoký obsah živin a je považována za nejbohatší zdroj vitaminu C. Pro srovnání: obsahuje ho až 30x více než je v citronech a pomerančích.

Vitamin C patří mezi nejdůležitější vitaminy pro naše tělo. Napomáhá ke správné funkci nervového systému, chrání naše buňky před oxidačním stresem, snižuje únavu a přispívá k regeneraci vitaminu E. Jeho správná hladina také zvyšuje vstřebávání železa a podporuje přirozenou tvorbu kolagenu. Naše tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit, proto je jeho doplňování stěžejní a nemělo by být podceňováno. Pokud nekonzumujeme potraviny bohaté na tento vitamin denně, může nám hrozit jeho nedostatek.

Acerola, vitamin C z přírody
Acerola, která se nejčastěji vyskytuje v Brazílii, v Mexiku, v Indii a v Karibiku, není žádnou novinkou. Je používána po staletí pro léčení řady zdravotních problémů, například kurděje, jaterní onemocnění nebo střevní potíže. Jen pár kousků tohoto ovoce dokáže doplnit doporučenou denní dávku vitaminu C. Tip: Vyzkoušejte Woldohealth vitamin C, který je vyroben ze 100 % extraktu aceroly. Tento vitamin C je navíc balen ve veganských kapslích, které jsou šetrné k žaludku.

Unikátní vlastnosti aceroly
Díky vysokému obsahu vitaminu C nám acerola pomáhá posilovat naši obranyschopnost proti nachlazení. To ale není všechno, její antioxidační vlastnosti chrání organismus proti škodlivým volným radikálům, působí protizánětlivě, antibakteriálně a je nízká na obsah kalorií. Vysoký obsah mikroživin, jakými jsou vápník, železo, fosfor, riboflavin nebo thiamin zvyšují elasticitu pokožky, snižují zažívací potíže a hladinu cukru v krvi.

Přírodní versus syntetický vitamin C
Přiznejme se, kdo z nás poctivě zkoumá složení před zakoupení balení vitaminů? Syntetický a přírodní vitamin C mohou působit podobně, ale ve skutečnosti tomu tak není. Syntetická forma vitaminu C je připravována v laboratoři, obsahuje především kyselinu askorbovou, aditiva a malé množství účinných látek, což znamená větší dávkování. Přírodní vitamin C obsahuje mnohonásobně větší množství nutrientů, což logicky znamená nižší dávkování a výraznější výsledek. U vitaminu C se nemusíte bát předávkování, tělo si vezme pouze tolik, kolik potřebuje, a zbytek vyloučí.

Proč tedy není používán pouze přírodní vitamin C?
Tento vitamín se přirozeně vyskytuje v potravinách. Problém nastává v momentě, kdy je potravina vystavena vyšší teplotě, vitamin C se rozkládá a znehodnocuje. To představuje potíže především u tekutin a produktů, které procházejí pasterizací, například pomerančový džus. V takových případech je jedinou možností přidání syntetického vitaminu C. Při výběru doplňků stravy proto dbejte na jejich složení a držte se pravidla, čím méně konzervantů a aditiv, tím lépe.