Vyzkoušejte recepty s netradičním ovocem kaki Persimon Bouquet

25.09.2025

    Kaki Persimon Bouquet je exotické ovoce, které si díky své sladké chuti a šťavnaté dužině rychle získává přízeň. Toto ovoce je bohaté na vitamíny A, C a E, obsahuje významné množství vlákniny a antioxidantů, které přispívají k posílení imunitního systému a ochraně buněk před oxidačním stresem. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je kaki ideální volbou pro podporu zdravé stravy, ať už v rámci prevence civilizačních onemocnění nebo při péči o optimální tělesnou hmotnost. Přitom jeho univerzálnost v kuchyni umožňuje využít ho nejen čerstvý. V následujících receptech vám představíme způsoby, jak využít kaki Persimon® Bouquet v každodenní kuchyni – od sladkých dezertů po slané pokrmy.

    Kaki špíz s tofu


    Budete potřebovat:

    • 1 kaki Persimon Bouquet
    • 125 g tofu
    • 50 g červené papriky
    • 1 lžíce sezamového oleje
    • 2 lžičky sezamových semínek
    • 20 ml sójové omáčky
    • sůl

    Postup:

    Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.

    Kaki štrúdl


    Budete potřebovat:

    • 50 g másla
    • 4 lžíce strouhanky
    • 500g balení listového těsta
    • 4 větší kaki Persimon Bouquet
    • 1 sáček skořicového cukru
    • hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů
    • 1 vejce na potření

    Suroviny na ozdobu:

    • 250 ml smetany ke šlehání
    • moučkový cukr na posypání

    Postup:

    Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.

    Muffiny s kaki


    Budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 80 g tuku (máslo, margarín)
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 g ovocného jogurtu
  • 2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)

Postup:

Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do ušlehaného těsta, nakonec vmícháme ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečeme přibližně 20 minut dorůžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plníme pouze do poloviny, při pečení vyskočí).


Dobrou chuť!