Vyzkoušejte recepty s netradičním ovocem kaki Persimon Bouquet
Kaki Persimon Bouquet je exotické ovoce, které si díky své sladké chuti a šťavnaté dužině rychle získává přízeň. Toto ovoce je bohaté na vitamíny A, C a E, obsahuje významné množství vlákniny a antioxidantů, které přispívají k posílení imunitního systému a ochraně buněk před oxidačním stresem. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je kaki ideální volbou pro podporu zdravé stravy, ať už v rámci prevence civilizačních onemocnění nebo při péči o optimální tělesnou hmotnost. Přitom jeho univerzálnost v kuchyni umožňuje využít ho nejen čerstvý. V následujících receptech vám představíme způsoby, jak využít kaki Persimon® Bouquet v každodenní kuchyni – od sladkých dezertů po slané pokrmy.

- 1 kaki Persimon Bouquet
- 125 g tofu
- 50 g červené papriky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky sezamových semínek
- 20 ml sójové omáčky
- sůl
Kaki špíz s tofu
Budete potřebovat:
Postup:
Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.

- 50 g másla
- 4 lžíce strouhanky
- 500g balení listového těsta
- 4 větší kaki Persimon Bouquet
- 1 sáček skořicového cukru
- hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů
- 1 vejce na potření
- 250 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr na posypání
Kaki štrúdl
Budete potřebovat:
Suroviny na ozdobu:
Postup:
Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.

Muffiny s kaki
Budete potřebovat:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 80 g tuku (máslo, margarín)
- špetka soli
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g ovesných vloček
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 120 g ovocného jogurtu
- 2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)
Postup:
Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do ušlehaného těsta, nakonec vmícháme ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečeme přibližně 20 minut dorůžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plníme pouze do poloviny, při pečení vyskočí).
Dobrou chuť!