Ratatouille podle francouzské tradice
15.10.2025
Ratatouille je klasické francouzské zeleninové jídlo pocházející z Provence, které si získalo oblibu po celém světě díky své jednoduchosti, svěžesti a bohaté chuti. Kombinace lilků, cuket, paprik a rajčat s bylinkami provensálského typu vytváří pokrm, který je nejen zdravý, ale i vizuálně přitažlivý. Ratatouille lze podávat jako hlavní chod pro vegetariány, jako přílohu k masu nebo teplé či vychlazené – vždy je plné aroma a letní pohody.

- Budete potřebovat:
- 2 ks velkých lilků
- 4 střední cukety
- 2 papriky (žluté/červené)
- 4 velká a zralá rajčata
- 1 velká červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 dl panenského olivového oleje
- provensálské koření nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
- 1 snítka bazalky
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup:
- Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka o šířce cca 5 mm. Pokud je lilek velký, tak na čtvrt kolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte lilek děrovanou lžící do mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte je a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu. Hlavně u paprik platí, že musí zůstat křupavé. Také cukety by měly být křupavé na skus a stále zelené. Jediná zelenina, která potřebuje delší čas smažení, je lilek. Cibuli osmahněte, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut. Zakápněte citronovou šťávou a podávejte posypané zbylou bazalkou.
Tip redakce:Ratatouille chutná samotné, hodí se ale i jako příloha k masům. Je vynikající teplé nebo vychlazené. Doporučujeme podávat s bílým vínem a česnekovou bagetu.