Ratatouille podle francouzské tradice

15.10.2025

    Ratatouille je klasické francouzské zeleninové jídlo pocházející z Provence, které si získalo oblibu po celém světě díky své jednoduchosti, svěžesti a bohaté chuti. Kombinace lilků, cuket, paprik a rajčat s bylinkami provensálského typu vytváří pokrm, který je nejen zdravý, ale i vizuálně přitažlivý. Ratatouille lze podávat jako hlavní chod pro vegetariány, jako přílohu k masu nebo teplé či vychlazené – vždy je plné aroma a letní pohody.

    Budete potřebovat:


  • 2 ks velkých lilků
  • 4 střední cukety
  • 2 papriky (žluté/červené)
  • 4 velká a zralá rajčata
  • 1 velká červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dl panenského olivového oleje
  • provensálské koření nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
  • 1 snítka bazalky
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

  • Postup:
    Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka o šířce cca 5 mm. Pokud je lilek velký, tak na čtvrt kolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte lilek děrovanou lžící do mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte je a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu. Hlavně u paprik platí, že musí zůstat křupavé. Také cukety by měly být křupavé na skus a stále zelené. Jediná zelenina, která potřebuje delší čas smažení, je lilek. Cibuli osmahněte, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut. Zakápněte citronovou šťávou a podávejte posypané zbylou bazalkou.
    Tip redakce:Ratatouille chutná samotné, hodí se ale i jako příloha k masům. Je vynikající teplé nebo vychlazené. Doporučujeme podávat s bílým vínem a česnekovou bagetu.