Poke bowl

18.06.2025

Poke je havajská specialita a jeho základ tvoří sushi rýže, syrová či marinovaná ryba a zelenina spolu s ovocem, často bývá přidán i salát z mořských řas a vše je dochuceno sójovou omáčkou a sezamem, takže ideální fresh jídlo na léto.

Slovo "poke" znamená v havajštině "krájet na kousky". Jednotlivé suroviny jsou nakrájené na stejně velké kousky a vyskládané v misce jedna vedle druhé na lůžku z rýže. Suroviny můžete obměňovat podle nálady a chuti – nebojte se být kreativní v tomto případě je to velká výhoda.

Na Hawaii se ,,poke'' podává formou teplé rýže a studených čerstvých surovin - tento kontrast teplého a studeného dělá z tohoto jídla neobvyklý chuťový zážitek. Ale ve světě se většinou i rýže dává studená a toto jídlo je vnímáno jako "salát".

Nejběžnější je ,,poke'' se syrovým lososem nebo tuňákem, ale pro ty kdo nemají rádi syrové ryby, ho lze udělat třeba s grilovanými krevetami nebo pro vegetariány s tofu.


Suroviny:

  • 150 g sushi rýže

  • 1 lžíci rýžového octa
  • 150 g lososa, tuňáka, krevet nebo tofu
  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1 hrnek fazolek Edamame
  • sójovou omáčku
  • 1 mrkev na nudličky
  • hrst červeného zelí na nudličky
  • ¼ okurky na plátky bez dužiny
  • 50 g nakládané řasy

Na dochucení:

  • sójovou omáčku
  • sezam


Postup:

Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka. Obvykle to trvá cca 20 minut. Pozor, sushi rýže je vždy trošku "lepkavá", aby se dala dobře jíst hůlkami, přidejte tedy rýžový ocet, špetku soli, důkladně zamíchejte a nechte vychladnout. Pokud je na vás ocet moc silný, přidejte i špetku cukru.


Miska s tuňákem - Tuňák je drahá ryba, která je výborná syrová bez jakékoliv úpravy. Jen ji nakrájejte na malé kousky a položte na poke bowl.

Miska s lososem - Lososa můžete v průběhu vaření naložit do lžíce sójové omáčky se špetkou pepře a sezamu.

Miska s krevetami - Krevety pokapejte citrónem a opečte do růžova na olivovém oleji, z každé strany cca 2 minuty.

Miska s tofu - Uzené tofu není potřeba nijak upravovat – stačí jen nakrájet na kostičky.

Vrstvení misky:

  1. Sushi rýže – pokryjte rovnoměrně celé dno misky.
  2. Naskládejte vedle sebe na kupičky jednotlivé zeleninové a ovocné ingredience.
  3. Navrch nebo na střed dejte rybu, krevety nebo tofu.
  4. Na závěr vše zasypte sezamem a polijte lžící sójové omáčky.
  5. Pro lepší chuť ještě můžete vše zakápnou majonézou.