Pohankový pletenec bez lepku

15.05.2025

Pohanková mouka je skvělým základem pro bezlepkové pečení – nejen zdravá, ale i chutná. Tento pletýnec je vláčný, jemně oříškový a ideální jako lehká snídaně, ke svačině nebo třeba jako doplněk ke krémové polévce. Překvapí vás, jak jednoduše se připravuje, a přitom vypadá jako z řemeslné pekárny. Navíc neobsahuje lepek, takže si ho mohou bez obav dopřát i celiaci.

Pohankový pletenec bez lepku

Suroviny:

Na těsto

  • 500 g pohankové mouky (například Labeta)

  • 160 g mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 70 g cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru (20 g)
  • 60 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň

  • maková směs Labeta nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept)

  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 90 ml mléka
  • 1 lžíce rumu (lze vynechat ve verzi pro děti)
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička vanilinového cukru (10 g)
  • 2 čajové lžičky másla

Postup:

Z uvedených surovin vypracujte těsto, nechte kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta. Mezitím si připravte náplň – veškeré suroviny smíchejte v teplém mléce a společně provařte zhruba 2 minuty. Poté nechte zakryté odstát.

Nakynuté těsto rozválejte na pečicím papíře do tvaru obdélníku (spíše silnější vrstvu, jinak by se trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřete náplň. Poté těsto z krajů přehněte směrem dovnitř, aby náplň nevytékala, a zarolujte jako závin. Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodnete pro formu věnce, závin rozpůlte podélně, propleťte a stočte do kruhu (věnce). Počítejte s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby při pečení zůstal uprostřed otvor, obalte malou sklenici alobalem a dejte ji do středu věnce. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomazejte rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dejte péct na 180 až 190 °C, dokud povrch nezezlátne.

Věnec nechte vystydnout na plechu a podávejte se zakysanou smetanou nebo ozdobte polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru.