Pohankový pletenec bez lepku
Pohanková mouka je skvělým základem pro bezlepkové pečení – nejen zdravá, ale i chutná. Tento pletýnec je vláčný, jemně oříškový a ideální jako lehká snídaně, ke svačině nebo třeba jako doplněk ke krémové polévce. Překvapí vás, jak jednoduše se připravuje, a přitom vypadá jako z řemeslné pekárny. Navíc neobsahuje lepek, takže si ho mohou bez obav dopřát i celiaci.

Pohankový pletenec bez lepku
Suroviny:
Na těsto
- 500 g pohankové mouky (například Labeta)
- 160 g mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 70 g cukru
- 1 sáček vanilinového cukru (20 g)
- 60 g změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň
- maková směs Labeta nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept)
- citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 90 ml mléka
- 1 lžíce rumu (lze vynechat ve verzi pro děti)
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička vanilinového cukru (10 g)
- 2 čajové lžičky másla
Postup:
Z uvedených surovin vypracujte těsto, nechte kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta. Mezitím si připravte náplň – veškeré suroviny smíchejte v teplém mléce a společně provařte zhruba 2 minuty. Poté nechte zakryté odstát.
Nakynuté těsto rozválejte na pečicím papíře do tvaru obdélníku (spíše silnější vrstvu, jinak by se trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřete náplň. Poté těsto z krajů přehněte směrem dovnitř, aby náplň nevytékala, a zarolujte jako závin. Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodnete pro formu věnce, závin rozpůlte podélně, propleťte a stočte do kruhu (věnce). Počítejte s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby při pečení zůstal uprostřed otvor, obalte malou sklenici alobalem a dejte ji do středu věnce. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomazejte rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dejte péct na 180 až 190 °C, dokud povrch nezezlátne.
Věnec nechte vystydnout na plechu a podávejte se zakysanou smetanou nebo ozdobte polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru.