Chutné grilování: Plněné kuřecí prso a marinované kuřecí kousky
Léto je ideální čas vychutnat si grilování plné chutí a vůní, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oko. Přinášíme vám dva jednoduché a elegantní recepty na kuřecí maso – plněné prso s bazalkovým pestem a lehce sladkokyselé marinované kousky, které promění každou letní zahradní párty v malý gastronomický zážitek.

Plněné kuřecí prso na grilu
Suroviny:
- 2 kuřecí prsa
- 6 plátků sušených rajčat
- 1 mozzarellu
- bazalkové pesto (hrst bazalky)
Postup:
Rozřízněte si kuřecí prso na polovinu, ale nedořízněte až do konce, aby obě půlky držely při sobě – otevřete jej jako "motýla". Prso zevnitř potřete bazalkovým pestem, položte na jednu půlku, půlku na plátky nakrájené mozzarelly, 3 plátky sušených rajčat a prso přiklopte zpět. Aby vše drželo dobře při sobě a mohli jste prso ogrilovat z obou stran, na pár místech propíchněte párátkem. Prso potřete olivovým olejem, který vám zbyl ze sušených rajčat a grilujte z každé strany 5-7 minut.

Marinované kuřecí kousky
Suroviny:
- 750 g kuřecích kousků (křídla, paličky)
Na marinádu:
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce medu
- 5 lžic oleje
- 10 lžic kečupu
- sójovou omáčku
- 2 cibule
- oregáno
- bazalku
- sůl
- pepř
Na přílohu:
- mrkev
- lilek
- cuketu
Postup:
Dejte do větší misky omyté a očištěné kuřecí kousky a přidejte najemno nakrájenou cibuli, česnek a nasekanou bazalku s oreganem. Dále do mísy přidejte zbytek surovin na marinádu a pečlivě promíchejte. Misku pečlivě zabalte do potravinové fólie a vložte jí do lednice nejlépe do druhého dne, ale stačí alespoň na dvě hodiny. Namarinované maso pokládejte na rozpálený gril a důkladně opečte. Příloha k tomuto jídlu je také velmi jednoduchá. Mrkev důkladně omyjte, osolte a opepřete. To samé udělejte s nakrájeným lilkem a cuketou. Takto připravenou zeleninu naskládejte na gril a potřete marinádou z masa.
Podávat můžete s česnekovým dipem – do zakysané smetany přidejte rozmačkaný česnek dle chuti.