Bez lepku a bez výčitek - 1. díl
Pokud hledáte nápady na zdravé, lehké a bezlepkové slané recepty, jste tu správně. V prvním díle dvoudílné série vás čeká výživná pórkovo-hrášková polévka s cizrnou, zeleninové rizoto s tofu a lahodná tofu pomazánka s kořenem maca. Všechny recepty připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Kamila Metzová, která dokazuje, že jíst bez lepku rozhodně neznamená vzdát se chuti.

Pórkovo-hrášková polévka s cizrnou
Suroviny:
- 1 velký pórek
- 500 g hrášku (může být mražený)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce bio hrachového proteinu (např. Iswari)
- 1 lžička bio spiruliny
- 70 ml rostlinné smetany
- sůl
- čerstvě mletý barevný pepř
Na křupavou cizrnu
- 1 balení nakládané cizrny
- olivový olej
- směs koření s kurkumou (např. Indie, Orient)
Postup:
Na olivovém oleji orestujte nakrájený pórek, aby se rozvoněl. Přidejte nakrájený česnek, krátce promíchejte a vsypte hrášek. Zalijte zeleninovým vývarem jen tak, aby zelenina byla ponořená. Ochuťte solí a pepřem. Vařte 8 minut. Zeleninu rozmixujte zcela do hladka pomocí stolního mixéru. Přidejte hrachový protein, spirulinu, smetanu a opět promixujte. Na závěr dolaďte konzistenci, podle potřeby přidejte tekutinu nebo smetanu.
Krutony
Nakládanou cizrnu důkladně osušte a promíchejte s malým množstvím oleje a koření. Dejte na plech a upečte do křupava v troubě cca 30 minut. Rychlejším řešením je horkovzdušná fritéza – cizrna je v ní do 10 minut hotová.

Bezlepkové zeleninové rizoto s tofu
Suroviny:
- 320 g jasmínové rýže
- 300 g oblíbené zeleniny nebo mražené zeleninové směsi
- 2 balení marinovaného tofu
- Univerzální bezlepková směs Labeta na obalení tofu
- olivový olej
- na dochucení sůl, pepř, 2 lžičky kořenicí směsi bez soli
- na ozdobu čerstvé bylinky a hot chilli sauce Sriracha
Postup:
Rýži uvařte podle návodu, musí zůstat pevná na skus. Zeleninu poduste 5 minut na pánvi. Ochuťte.
Tofu vyndejte z obalu a vysušte papírovým ubrouskem. Pokud je třeba, ochuťte kořením na bezmasou kuchyni a zaprašte bezlepkovou směsí. Kostičky tofu opečte do zlatova na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze. Uvařenou rýži smíchejte se zeleninou. Každou porci posypte křupavým tofu a ozdobte petrželkou. Pro pikantní chuť lehce pokapejte Srirachou – tradiční pálivou chilli omáčkou.

Tofu pomazánka s kořenem maca
Suroviny:
- 1 balení přírodního tofu
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 lžičky bio prášku z kořenové zeleniny maca (např. Iswari)
- 2 lžíce řeckého bílého jogurtu
- 1 lžíce řeckého olivového oleje (např. Kreolis)
- ¼ lžičky kurkumy
- dle chuti sůl a pepř
- na ozdobu petržel nebo pažitka
Postup:
Vejce uvařte natvrdo. Po vychladnutí oloupejte a buď nastrouhejte nebo nasekejte. Tofu vyjměte z obalu a důkladně zbavte vody pomocí papírové utěrky. Pak ho na jemno nastrouhejte. Spojte dohromady vejce, tofu, nakrájenou cibulku. Přidejte ostatní ingredience pro vláčnou konzistenci, prášek z maca kořene a dochuťte kořením.
Tato pomazánka je vynikající i v pikantní verzi. Zkuste přidat 2 stroužky česneku nebo špetku chilli. Pokud byste měli pocit, že tomu ještě něco chybí, kápněte do pomazánky trochu citronové šťávy nebo vinného octa.
V dalším díle vás čekají dva sladké poklady: makový koláč z jogurtového těsta a jemné "kinder" řezy s tvarohovo-mascarponovou náplní.