Bez lepku a bez výčitek - 1. díl

10.07.2025

Pokud hledáte nápady na zdravé, lehké a bezlepkové slané recepty, jste tu správně. V prvním díle dvoudílné série vás čeká výživná pórkovo-hrášková polévka s cizrnou, zeleninové rizoto s tofu a lahodná tofu pomazánka s kořenem maca. Všechny recepty připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Kamila Metzová, která dokazuje, že jíst bez lepku rozhodně neznamená vzdát se chuti.

Pórkovo-hrášková polévka s cizrnou


Suroviny:

  • 1 velký pórek
  • 500 g hrášku (může být mražený)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce bio hrachového proteinu (např. Iswari)
  • 1 lžička bio spiruliny
  • 70 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř

Na křupavou cizrnu

  • 1 balení nakládané cizrny
  • olivový olej
  • směs koření s kurkumou (např. Indie, Orient)

Postup:

Na olivovém oleji orestujte nakrájený pórek, aby se rozvoněl. Přidejte nakrájený česnek, krátce promíchejte a vsypte hrášek. Zalijte zeleninovým vývarem jen tak, aby zelenina byla ponořená. Ochuťte solí a pepřem. Vařte 8 minut. Zeleninu rozmixujte zcela do hladka pomocí stolního mixéru. Přidejte hrachový protein, spirulinu, smetanu a opět promixujte. Na závěr dolaďte konzistenci, podle potřeby přidejte tekutinu nebo smetanu.

Krutony

Nakládanou cizrnu důkladně osušte a promíchejte s malým množstvím oleje a koření. Dejte na plech a upečte do křupava v troubě cca 30 minut. Rychlejším řešením je horkovzdušná fritéza – cizrna je v ní do 10 minut hotová.

Bezlepkové zeleninové rizoto s tofu


Suroviny:

  • 320 g jasmínové rýže
  • 300 g oblíbené zeleniny nebo mražené zeleninové směsi
  • 2 balení marinovaného tofu
  • Univerzální bezlepková směs Labeta na obalení tofu
  • olivový olej
  • na dochucení sůl, pepř, 2 lžičky kořenicí směsi bez soli
  • na ozdobu čerstvé bylinky a hot chilli sauce Sriracha

Postup:

Rýži uvařte podle návodu, musí zůstat pevná na skus. Zeleninu poduste 5 minut na pánvi. Ochuťte.

Tofu vyndejte z obalu a vysušte papírovým ubrouskem. Pokud je třeba, ochuťte kořením na bezmasou kuchyni a zaprašte bezlepkovou směsí. Kostičky tofu opečte do zlatova na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze. Uvařenou rýži smíchejte se zeleninou. Každou porci posypte křupavým tofu a ozdobte petrželkou. Pro pikantní chuť lehce pokapejte Srirachou – tradiční pálivou chilli omáčkou.

Tofu pomazánka s kořenem maca


Suroviny:

  • 1 balení přírodního tofu
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 2 lžičky bio prášku z kořenové zeleniny maca (např. Iswari)
  • 2 lžíce řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíce řeckého olivového oleje (např. Kreolis)
  • ¼ lžičky kurkumy
  • dle chuti sůl a pepř
  • na ozdobu petržel nebo pažitka

Postup:

Vejce uvařte natvrdo. Po vychladnutí oloupejte a buď nastrouhejte nebo nasekejte. Tofu vyjměte z obalu a důkladně zbavte vody pomocí papírové utěrky. Pak ho na jemno nastrouhejte. Spojte dohromady vejce, tofu, nakrájenou cibulku. Přidejte ostatní ingredience pro vláčnou konzistenci, prášek z maca kořene a dochuťte kořením.

Tato pomazánka je vynikající i v pikantní verzi. Zkuste přidat 2 stroužky česneku nebo špetku chilli. Pokud byste měli pocit, že tomu ještě něco chybí, kápněte do pomazánky trochu citronové šťávy nebo vinného octa.


V dalším díle vás čekají dva sladké poklady: makový koláč z jogurtového těsta a jemné "kinder" řezy s tvarohovo-mascarponovou náplní.