Bez lepku a bez výčitek - 2. díl

24.07.2025

Bez lepku a bez výčitek – i v pečení! V druhém díle naší dvoudílné série receptů od Kamily Metzové vás čekají dva sladké poklady: makový koláč z jogurtového těsta a jemné "kinder" řezy s tvarohovo-mascarponovou náplní. Obě dobroty jsou zcela bez lepku, ale rozhodně ne bez chuti. Přesvědčte se, že i zdravé pečení může být lahodné a jednoduché.

Bezlepkový makový koláč z jogurtového těsta


Suroviny:

  • 200 g bezlepkové mouky (např. Labeta)
  • 200 g bílého jogurtu
  • 80 g přírodního třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 1 lžičku kypřicího prášku bez lepku (Labeta)

Na makovou náplň

  • 400 g mletého máku
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • 1 lžička skořice

Na drobenku

  • 80 g přírodního cukru
  • 80 g másla
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 50 g mletých mandlí

Postup:

Mák nasypte do hrnce, zalijte mlékem a několik minut povařte, až bude směs vláčná. Ochuťte skořicí, přidejte povidla. Nechte vychladnout. Ingredience na těsto smíchejte dohromady. Střední pekáček nebo vhodnou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní rozprostřete. Ideální je hranatá nebo obdélníková koláčová forma. Na drobenku ve větší míse mezi prsty promněte kousky tuhého másla, bezlepkovou mouku a cukr. Dle potřeby můžete konzistenci doladit přidáním dalšího másla nebo mouky. Drobenka by měla být lehce mastná, přesto sypká. Na těsto v pekáčku rozprostřete makovou náplň, posypte drobenkou a pečte na 180 ° do zezlátnutí – asi 35 minut.

Mléčný "kinder" řez bez lepku


Suroviny:

Na těsto

  • 80 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 3 velká vejce
  • 70 g přírodního cukru nebo jeho alternativu (kokosový cukr, sušená třtinová šťáva atd.)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva bez lepku

Na náplň

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 lžíce másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu

Postup:

Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a zlehka zapracujte prosátou bezlepkovou směs s kakaem a lžičkou kypřicího prášku. Těsto rozetřete v tenké vrstvě na střední plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 minut na teplotu 170 °. Vyklopte na tác, sloupněte papír a nechte vychladnout. Připravte si krém. Do hladka rozmíchejte tvaroh s povoleným máslem a mascarpone. Oslaďte medem nebo jinak podle vašich preferencí. Upečenou placku překrojte napůl. Jednu půlku potřete krémem a přiklopte tou druhou. Dejte zchladnout na pár hodin do lednice a pak nakrájejte na obdélníčky.