Stárnutí lze zpomalit, melanom nikoli…

Text: ESTETIKA
26. května 2016 | 14:16

Soukromá dermatologická a estetická klinika VZHLED patří již 14 let ke špičce kožní a estetické medicíny na Moravě. V jejím čele stojí lékařka Silvie Rafčíková.

Čím se zabývá vaše klinika, na co se specializuje?

Poskytujeme profesionální služby v oblasti korektivní dermatologie, dermatovenerologie, lymfologie, podiatrie a laserterapie. Konkrétně nabízíme velmi podrobné vyšetření a následné odstranění mateřských znamének a výrůstků laserem či chirurgicky, prevenci zhoubného melanomu, nově také systémem Total Body Mapping uznávané firmy FotoFinder, specializujeme se na komplexní léčbu akné. Do našeho spektra patří také veškeré korektivně dermatologické zákroky, jako je trvalá depilace laserem, odstranění cévek a zarudnutí laserem, vyhlazení vrásek aplikací botulotoxinu či výplní. Provádíme zvětšení rtů, žádané jsou i různé metody omlazení ‒ mesoterapie, frakční laser, peeling. Tyto metody kombinujeme se současným hitem – plasmaterapií. Kromě toho upravujeme jizvy, léčíme otoky a celulitidu lymfodrenáží, ale i lipolýzou. Velkou část naší praxe tvoří klasická kožní ambulance pro ekzémy, lupénku, bradavice apod. Tato péče je hrazená ze zdravotního pojištění.

Co vás přivedlo k vašemu povolání?

Pocházím z lékařské rodiny. Můj tatínek a jeho bratr jsou kožní lékaři, takže se mi neustálá domácí diskuze o problémech pacientů vryla pod kůži. Každý lékař si totiž svoji práci nosí domů, stále bádá, vzdělává se a cílem tohoto snažení je právě spokojený pacient. Toto mne asi ovlivnilo nejvíce.

Jak byste popsala současné kožní lékařství?

Za posledních 30 let se vyvinulo od mastičkářství k vysoce odbornému oboru. Podařilo se objasnit příčiny mnoha kožních onemocnění, např. psoriázy nebo atopického ekzému, na které můžeme nasadit i velmi drahé léky. Je to také obor, který zachraňuje životy – zhoubný melanom a jeho nákladná léčba je zcela v rukou dermatologů. Vývoj hormonálních a imunomodulačních lokálních prostředků (mastí, krémů, roztoků) nám umožňuje lokální léčbou zvládat choroby dlouhodobě bez jakýchkoli nežádoucích efektů. Tento obor se také stará o všechny pohlavní a pohlavně přenosné choroby a má oprávnění pro provádění estetických zákroků na kůži ‒ korektivní dermatologie.

O které zákroky a procedury je největší zájem v letních měsících?

Největší zájem je celoročně prakticky o všechna vyšetření, jen v létě omezujeme zákroky prováděné na celém obličeji, cévní laser a frakční laserové ošetření. Největším hitem je vyšetření a kontrola znamének, a to hlavně TBM. Kůže je jediný orgán, který je možné kompletně vyšetřit pouhým pohledem, v současné době to však není zcela dostačující. Hodnocení dermatoskopických nálezů z posledních let ukazuje, že senzitivita dermatoskopického vyšetření pro včasnou diagnózu melanomu je výrazně vyšší než při vyšetření pouhým okem. Jedním z důvodů je, že změny typické pro počínající melanom jsou v dermatoskopu patrné mnohem dříve, než se objeví klinicky a začnou být dostupné i pro běžné vyšetření. Proto je nutné přijít na kontrolu znamének včas!

Které drobné estetické zákroky jsou nejžádanější?

Zlatým standardem je aplikace botulotoxinu proti vráskám, aplikace výplní, ale také depilace a plasmaterapie k regeneraci obličeje. A samozřejmě všemožné laserové metody. Proces stárnutí nelze úplně zastavit. Díky novým metodám medicíny však lze čas trochu pozdržet.

Kdy je nejlepší čas na kontrolu a odstranění znamének?

Nejlepší čas na kontrolu znamének je ihned, i když na kůži či znaménku nevidíte žádnou změnu. Lékař ji totiž vidět může a tím vám zachrání život. Pokud ale vidíte jakoukoli změnu, je návštěva lékaře urgentní! Lékař okem i dermatoskopickým vyšetřením potvrdí či vyloučí podezření ze zhoubné přeměny v maligní melanom. Ten je totiž nejen největším strašákem, ale bohužel i krutou realitou.

Je rozumné nechat si odstraňovat znaménka, která nejsou problematická, pouze z estetických důvodů?

Z estetického důvodu to má smysl pro většinu pacientů (škaredá bradavice na nose), ale zdravotní hledisko musí převažovat. Vždy je lepší odstranit znaménko dříve, než se změní. Je dobré zachytit melanom v co nejranějším stadiu, protože jedině tak se dá zvýšit šance na přežití této jinak smrtelné formy kožní rakoviny. Na druhou stranu „ořezat se ze všech znamének“ nemá smysl. Většina melanomů vzniká z „volné“ kůže. Objeví se tečka a už je to rovnou melanom. A to pak jde opravdu o týdny… Většina pacientů není schopna si nová znaménka pohlídat, protože jich často bývá mnoho a jsou na špatně viditelných místech. A vyšetřovací přístroje právě tato nově vzniklá znaménka hlídají. Jeden takový má k dispozici i naše klinika.

Kdo může provádět omlazující zákroky?

To je otázka právě probíhající právní úpravy. V současné době se Ministerstvo zdravotnictví ČR, odborné společnosti i krajské úřady shodují na tom, že by to měl být odborně způsobilý lékař a měl by mít osvědčení o specializované způsobilosti v příslušné odbornosti, tedy atestovaný v oboru, kterého se omlazení týká. Dermatolog omlazuje kůži, gynekolog může omlazovat genitál a vagínu, plastický chirurg omlazuje, složitěji upravuje a operuje kůži, ortoped omlazuje chrupavky v kloubech atd. Zdá se to být docela logické. Bohužel v praxi tomu tak není a mnohé kosmetičky, zdravotní sestry či maséři provádějí tyto zákroky bez odborné způsobilosti jen na podkladě certifikace získané firmou, která jim přístroj prodala. Snad se tato situace do budoucna změní. Nicméně nejúčinnější metodou potírání těchto osob je poučený pacient, který je prostě nenavštíví.

Mohla byste uvést nějaký konkrétní příklad a k němu opravňující atestaci?

Asi bych si vybrala příklad ze svého oboru. Cokoli se na kůži odstraňuje, diagnostikuje, maže atd., musí vidět dermatovenerolog, tedy lékař s atestací z dermatovenerologie. Žádný jiný obor k tomu nemá oprávnění.

Na klinice se věnujete i atopickým ekzémům. Dají se zcela vyléčit?

Atopický ekzém je diagnóza, která v poslední době podléhá rozsáhlému zkoumání. Nemocných je stále více, statistika je neúprosná: 15‒30 % novorozenců má atopický ekzém, cca 10 % populace i v dospělosti. Bohužel vyléčit se zatím nedá a pacient má tuto diagnózu celoživotně. Máme však mnoho léků, kterými dokážeme uvést atopii do stavu „klidu“, kdy pacienta neobtěžuje. To ale vyžaduje nejen dobrého dermatologa, ale i dobře spolupracujícího pacienta.

Jaký je rozdíl mezi dospělým a dětským pacientem?

Jednoduše se to nedá popsat, ale ve zkratce velký ‒ u dítěte jak stavbou kůže, plochou, kterou kůže pokrývá, typickými chorobami, tak samozřejmě závislostí na péči dospělého jedince. Jinak si ale děti při pravidelných návštěvách s lékařem vybudují pěkný vztah. Kožní lékař je „hodný“ – nepíchá injekce a píše jen mastičky.

Čím dosáhla vaše klinika prestižního postavení?

K prestižnímu postavení přispělo nejen nejmodernější vybavení přístroji a zkušený tým odborníků, což by mělo být u takové kliniky samozřejmostí, ale hlavně věrnost základní filozofii naší kliniky ‒ střízlivost a soudnost v estetické medicíně, diskrétnost ke každému klientovi, zavádění nejmodernějších, ale ověřených poznatků a metod do praxe. Jsme akreditovaná ambulance Ministerstva zdravotnictví ČR, což znamená, že jsme získali Akreditaci pro specializační vzdělávání lékařů pro obor ambulantní dermatovenerologie. Akreditace je známkou dokonalého vybavení a dokonale vzdělaného personálu. Tímto naše pracoviště může pečovat nejen o své pacienty, ale i vychovávat další nadějné dermatovenerology. Jsme rovněž výukovým pracovištěm lékařské fakulty MU Brno pro obor dermatovenerologie a korektivní dermatologie. Vychováváme tedy také mladé studenty medicíny.

MUDr. Silvie Rafčíková, MBA je vedoucí lékařkou kliniky Vzhled. Její specializací je dermatovenerologie a korektivní dermatologie, z nichž má atestaci, navíc absolvovala nástavbu pro lymfologii. V uvedených oborech je soudním znalcem. Pracoviště kliniky Vzhled se nachází v Orlové a v Karviné, podrobnosti se dočtete na www.vzhled.cz.

Foto: Archiv Silvie Rafčíková

Stylová jízda

Hledáte-li jedinečnou krásu a módní výstřelek zároveň, pak jste na správné adrese. více

Plazmaterapie