K šedému zákalu směřujeme všichni

Text: ESTETIKA
26. května 2016 | 13:26

Zdravotní problémy týkající se očí jsou velmi citlivou záležitostí. Vyberte si pro jejich řešení kliniku, kde s vámi budou zacházet jako v bavlnce…

Oční centrum Praha bylo založeno v roce 2000 a patří mezi první soukromé oční kliniky v České republice. Na otázky, které budou dříve či později aktuální pro nás všechny, odpovídá primář kliniky MUDr. Radan Zugar.

Na co konkrétně se vaše klinika specializuje?
Specializujeme se na léčbu a operace šedého zákalu, odborně na katarakty. V roce 2000 jsme jako první pražská soukromá klinika provedli ambulantní operaci šedého zákalu a v současné chvíli se počet úspěšných zákroků blíží k hranici 55 tisíc operací. Naši operatéři patří mezi průkopníky ambulantního způsobu operace šedého zákalu, který praktikují už déle než 15 let.

Jak probíhá operace šedého zákalu?
Díky moderní medicíně a nejnovějším technologiím se v dnešní době jedná o jednu z nejbezpečnějších operací vůbec. Prakticky se nevyžadují žádná zásadní omezení pacienta před ani po operaci. Samotný zákrok trvá pouhých 15 minut, je zcela bezbolestný a již druhý den pacient na oko vidí. Operace druhého oka probíhá obvykle do 14 dnů. Na začátku letošního roku jsme zakoupili novou technologii pro operace šedého zákalu, která se používá na nejkvalitnějších světových klinikách a díky níž dokážeme zajistit pacientům ještě větší komfort a bezpečí. Jedná se o přístroj nové generace, který monitoruje jednotlivé fáze operace šedého zákalu a aktivně hlídá jakékoli změny při operaci. Výhodou pro pacienta je i pooperační průběh a hojení oka, které je při použití této technologie rychlejší.

Kterých věkových skupin se tento problém nejvíce týká?
Výskyt šedého zákalu stoupá s věkem a udává se, že po 65. roce věku má šedý zákal asi 50 % lidí, nad 75 let již 70 %, přičemž nepatrně častější je u žen. Mezi zdaleka nejčastější příčinu vzniku šedého zákalu patří stárnutí oční čočky v důsledku změn v jejím složení a velikosti. Lze tedy říci, že každý z nás, pokud bude žít dostatečně dlouho, se šedého zákalu dožije.

Jaké oční vady operujete nejčastěji?

Jak jsem již uvedl, specializujeme se především na operace šedého zákalu. Kromě toho provádíme operační zákroky formou laserových a nitroočních operací zbavujících závislosti na brýlích a dále plastické operace očních víček. Jinak samozřejmě na klinice nabízíme i komplexní ambulantní oftalmologickou péči včetně specializované léčby sítnice, zeleného zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD).

Co jsou to nitrooční čočky?

Při operaci šedého zákalu se původní zakalená lidská oční čočka nahrazuje umělou nitrooční čočkou, která zůstává v oku natrvalo až do konce života. Typ nitroočních čoček se volí s ohledem na problém a požadavky pacienta na vidění. Čím dál více pacientů si uvědomuje, že díky operaci šedého zákalu mají možnost si vybrat, jak se budou dívat na svět po zákroku. I proto mnoho z nich na svých očích nešetří a při operaci si připlatí za multifokální nebo trifokální nitrooční čočky, které je úplně zbaví závislosti na brýlích. Po operaci nám pak často říkají, že opravdu vidí jako zamlada.

Vaše klinika se podílí i na výrobě těchto čoček?

Oční centrum Praha už od svého vzniku velmi úzce spolupracuje s americkou firmou Lenstec ‒ světovým výrobcem nitroočních čoček. A to nejen formou edukace a neustálého zdokonalování se v oftalmologických trendech, ale podílíme se také přímo na vývoji nitroočních čoček. Již dvě multifokální nitrooční čočky, které společnost Lenstec vyvinula ve spolupráci s námi, jsou nyní implantovány po celém světě. Čočky firmy Lenstec jsou jako jedny z mála na světě držitelem certifikátu FDA – americké organizace zodpovědné za ochranu veřejného zdraví a bezpečnosti výrobků. Tato certifikace je pro pacienty zárukou bezpečí a kvality. Samozřejmě také něco stojí, ale naše klinika na pacientech nikdy nešetřila a šetřit nebude. Nikdy bychom nešli cestou levnějšího materiálu a neověřených postupů a nákupů nitroočních čoček z rozvojových zemí, což je bohužel nejen v Česku, ale v celé střední Evropě běžnou praxí.

Podle čeho pozná pacient dobrou oční kliniku?

Všechny oční kliniky uvádějí, že mají renomované operatéry, nejnovější přístroje a lákají na stoprocentní bezpečnost a klientský servis. Toto všechno by ale mělo být samozřejmostí, standardem. Co však mnohde chybí, je rovnocenný přístup k pacientovi. Je pro mě naprosto nepřijatelné, pokud přicházím k lékaři a už z dálky cítím, že jsem ten, kdo „otravuje“. Proto se u nás v Očním centru Praha snažíme být tu skutečně pro pacienta. Chceme mu být partnerem, aby v nás měl oporu jak po stránce odborné, tak po stránce lidské. Proto u nás neuvidíte neosobní bílé pláště a na dveřích byste spíše našli pomyslné cedulky „klepejte“. Od pacientů nám chodí spousty poděkování nejen za operaci a navrácení dobrého zraku, ale také za přístup našeho personálu. Velké díky pak většinou patří kromě operatérů i našim ambulantním i sálovým sestřičkám, u nichž většina pacientů velmi oceňuje ochotu a milé jednání.

Oční centrum Praha pod vedením primáře MUDr. Radana Zugara sídlí v moderní budově Lighthouse Tower v Jankovcově ulici v pražských Holešovicích. Svým pacientům nabízí příjemné prostředí, odborné a zkušené oční lékaře a nejmodernější přístrojové vybavení. Více na www.ocp.cz.

Foto: Oční centrum Praha

Pigmentové skvrny

S nepříjemnými pigmentovými skvrnami se v létě potýká řada z nás. Ač se mažeme... více

Krásné vlasy